Englisch Französisch Niederländisch Polnisch Deutsch

Greetsiel

In brieven uit het jaar 1388 (Ocko Tom Brock) wordt Greetsiel voor de eerste keer authentiek vermeld. Schepen uit Hamburg lagen toendertijd voor anker in de haven van Greetsiel en moesten invoerrechten betalen. De plaats werd uit het domein Appingen onder de bestuurders van Cirksena verdeeld. Omdat Appingen aan betekenis steeds meer verloor, werd Greetsiel de hoofdstad. Vandaag heeft het dorp meer dan 1500 inwoners. Sinds 1972 behoort Greetsiel tot de gemeente Krummhörn, die het beheer van het dorp in Pewsum heeft.

Sielstrasse in Greetsiel

Zur Krummhörn gehören außer Greetsiel noch folgende Ortschaften: Campen, Canum, Eilsum, Freepsum, Grimersum, Groothusen, Hamswehrum, Jennelt, Loquard, Manslagt, Pewsum, Pilsum, Rysum, Uttum, Upleward, Visquard, Woltzeten, Woquard. Durch die Gemeindereform wurden 1972 diese 19 Ortschaften als "politische Einheit" zur Gemeinde Krummhörn zusammengefaßt. Die Entfernung zu den Städten Emden und Norden beträgt 15 - 20 km.

Tot Krummhörn behoren behalve Greetsiel nog de volgende dorpjes: Campen, Canum, Eilsum, Freepsum, Grimersum, Groothusen, Hamswehrum, Jennelt, Loquard, Manslagt, Pewsum, Pilsum, Rysum, Uttum, Upleward, Visquard, Woltzeten, Woquard. Door de gemeentevorm in 1972 werden deze 19 kleine dorpen als "politieke eenheid" samengevoegd tot de gemeente Krummhörn. De afstand tot de steden Emden en Norden bedraagt 15 - 20 km.

Bekend werd Greetsiel vooral door zijn prachtige haven en de tweelingmolen. De haven en de historische gebouwen in de kernplaats dienden in de laatste eeuw als achtergrond voor bioscoop- en televisiefilms.
Bijzondere bekendheid verkreeg de Pilsumer vuurtoren, die 3 km van Greetsiel vandaag ligt.

Gastronomie in Greetsiel

Talrijke restaurants, café's en winkels, die ook in het weekend geopend zijn, nodigen de bezoekers uit in Greetsiel te vertoeven. Hotel, pension, bungalow of vakantiehuis, voor ieders wat wils. Vanaf Greetsiel worden dagexcursies in de omgeving aangeboden en naar de eilanden die langs de kust liggen. Over de dijkstraten en de veldwegen bereikt u op uw gemak de dorpen van Krummhörn.

De meeste dorpen in Krummhörn zijn op terpen ( heuvelgrond ter bescherming tegen het hoogwater) gebouwd, waar op het hoogste punt de kerk staat. Wanneer de eerste dijken ontstonden is niet exact bekend. De aanwijzingen reiken van 1000 na Chr. tot in 12e eeuw.

Greetsieler Zwillingsmuehlen

Door het landschap en de voortdurende strijd tegen de zee worden de bewoners van Oostfriesland natuurlijk gevormd. Typisch is ook het platduits, dat hier gesproken wordt. Daarbij uit "Uns Ostfreesland güstern un vandaag - en plattdüürscher Billerbook" Cramer-Druck 1985 uit de bijdrage van Georg Fleßner:
Greetsiel - Well na Greetsiel kummt, sücht al van wieden de twee Windmöhlens, de hör Flögels bi gaude Wind immer noch dreihn. An de Straten na Greetsiel stahn Bomen, de sük bagen hemm, van Wind und Störm. In de lüttje Haben von Greetsiel liggen de Fiskutters. De Netten sünd noch natt un swar van't Soltwater, un en heel Bült Lü kieken tau, wenn de Granat an Land sett' word un wenn de Kutters in de Haben dreihn, um na hör Stä to komen.
Midden in't Laug steiht de Kark, 500 Jahr olt ......
Vertaald betekent dit het volgende: Wie naar Greetsiel komt, ziet als eerste de twee windmolens, met hun wieken die bij goede (lichte) wind altijd nog draaien. Aan de straten van Greetsiel staan bomen, die door de wind en storm verbogen zijn. In de kleine haven van Greetsiel liggen viskotters. De netten zijn nog nat van het zoute water en veel mensen kijken toe, als de garnalen aan land worden gebracht en wanneer de kotters de haven binnen varen om bij hun ligplaats te komen. Midden in het dorp staat de kerk, 500 jaren oud ....

ot de regio Oostfriesland: Geografisch wordt het Oostfriesisch- Oldenburgse schiereiland in het uiterst noordwesten van Duitsland als Oostfriesland omschreven. Tot de regio behoren de voorliggende eilanden zoals het vaste land, die in kleipolder, geestgrond en veen onderverdeeld worden kan.

De indijking van de kleipolders aan de kust, de cultivering van het veen (veenlandschappen) en ook de landbouwkundige reorganisatie van de geestgrondvlakten heeft een landschap met bijzonderheden voortgebracht.
Het toeristische vrijetijds- en vakantiegebied vormt een wetenschappelijk zwaartepunt voor de regio. Een groot deel van Oostfriesland is beschermd natuurgebied, zoals FFH/Vogelbeschermgebieden, nationaalpark Wattenmeer Niedersachsen, Flumm-Fentjertief.